Godišnje nagrade SSGZ-a za 2014.g.

BRAĆA MARTIN I VALENT SINKOVIĆ

Kada se ove godine, zbog ozljeda raspao Cro-Express, braća Sinkovići uhvatili su se discipline u kojoj su već postali europski prvaci u olimpijskoj 2012. Ove su sezone u dvojcu na pariće najprije slavili u dvije regate Svjetskog kupa, a zatim su u Amsterdamu postali svjetski prvaci po sistemu - dođoh, vidjeh, pobijedih, odveslavši u polufinalu najbržu utrku u povijesti ove discipline. I sve su to ostvarili bez vlastitog čamca. Obojica se nalaze u TOP 10 ovogodišnje rang ljestvice najboljih svjetskih veslača - Valent je 6, a Martin 7. Potaknuti sjajnim nastupom na Svjetskom prvenstvu, karijeru nastavljaju kao dvojac na pariće, od kojeg se s pokrićem očekuju novi veliki uspjesi.


IVICA KOSTELIĆ

Sedam je puta bio sportaš Zagreba, baš kao i sestra Janica. Brojnim operacijama usprkos, rušio je mnoge rekorde, pobjeđivao nemoguće situacije. Ivičina posebnost potvrđena je i ove godine, kada se u sezoni bez postolja u Svjetskom kupu, okitio srebrnom olimpijskom medaljom u super-kombinaciji, trećom zaredom, četvrtom ukupno. Početak ove, njemu 17-te sezone u Svjetskom kupu, nije donio ništa dobro. No 35-godišnjem Ivici skijanje je život i samo on zna u kojem će smjeru nastaviti. Što god odlučio, Ivici Kosteliću pripada posebno mjesto na tronu zagrebačkog i hrvatskog sporta.


MARIN ČILIĆ

Prvi je Hrvat koji je osvojio US Open. Ovaj 25-godišnji Međugorac, član HTK Zagreb, dobru sezonu je najavio osvajanjem zagrebačkog Indoorsa. Nadao se do kraja sezone ulasku u TOP 10, ali osvajanje Grand Slama premašilo je i njegova očekivanja. Impresionirao je teniski svijet pobjedama nad Federerom u polufinalu, te nad Nishikorijem u finalu US Opena. Hrvatsku je vodio do pobjede protiv Nizozemske za povratak u Svjetsku skupinu Davis kupa. Uz Indoors, osvojio je još dva ATP turnira - Delray Beach i Moskvu. Sezonu je završio na 9. mjestu rang ljestvice najboljih tenisača svijeta.


NEVEN ŽUGAJ

31-godišnji Zagrepčanin Neven Žugaj, osvajanjem srebrne medalje u hrvanju grčko-rimskim načinom na Svjetskom prvenstvu u Uzbekistanu, postigao je najveći uspjeh hrvatskog hrvanja od samostalnosti naše države. U vlasništvu od ranije ima europsku i svjetsku broncu, a jedini je hrvatski hrvač s naslovom svjetskog vojnog prvaka. Neven i njegov brat blizanac Nenad osvojili su 5 od 6 hrvačkih medalja za Hrvatsku, a obojica su dali otkaz u Oružanim snagama Republike Hrvatske, gdje su bili zaposleni i posvetili se isključivo sportu. Profesori su kineziologije, osnovali su Hrvački klub Braća Žugaj, a nakon zajedničkog nastupa na Olimpijskim igrama u Londonu, nadaju se plasmanu i na Olimpijske igre u Riju.


IVA RADOŠ

Ova 18-godišnja gimnazijalka iz Sesveta, članica Metalca, zlatnu medalju u taekwondou u kategoriji do 73 kg osvojila je na Europskom prvenstvu u Bakuu. Pobjednički put preko velikih cura završila je slavljem u finalu protiv olimpijske pobjednice, Srpkinje Milice Mandić. Tako je nakon oca Ivana koji je osvojio prvu medalju za samostalnu Hrvatsku, Iva nastavila obiteljsku tradiciju. Osim što se okitila zlatom, Iva je proglašena najboljom taekwondašicom na Prvenstvu.