Sportaši grada Zagreba za 2014. godinu

Sandra Perković

Za Sandru Perković ovo je bila godina velikih emocija. Eksplodirala je od sreće nakon osvajanja naslova europske prvakinje u disku treći puta zaredom, što nikome u povijesti atletike nije uspjelo, i to hicem preko 71 metra. Iznenadni odlazak na vječni počinak trenera Ivana Ivančića, koji ju je usmjerio prema zvijezdama, duboko ju je potresao, no hrabrost i vjera u sebe, i nesebična podrška trenera i partnera Edisa Elkasevića, pomogli su joj da šampionski završi i ovu sezonu.

Tuzi unatoč, Sandra je bacala na Hanžeku i pobijedila za Trendžu. Sezonu je obilježila i osvajanjem Dijamantne lige, treće u nizu. Već sada, sa samo 24 godine, po rezultatima i osvojenim medaljama, Sandra je veteranka, a najbolje bacačke godine tek su pred njom.

Posebna priča su daljine do kojih je bacala ove sezone. Čarobnu granicu od 70 metara, točnije 70,51 prvi puta u karijeri prebacila je na Otvorenom zimskom prvenstvu Hrvatske u Splitu, da bi na Europskom prvenstvu u Zürichu disk letio do 71,08, što je najbolji rezultat u svijetu još od daleke 1992. godine.

Ovo je četvrti puta da je proglašena sportašicom Zagreba, ali nikako ne i posljednji.


Marijo Možnik

Marijo Možnik, 27-godišnji član "Hrvatskog sokola", u svom prvom svjetskom finalu, sigurnom vježbom na preči, domogao se bronce. Ovu medalju zlatnog sjaja osvojio je u društvu aktualnog europskog, svjetskog i olimpijskog pobjednika, nedodirljivog Nizozemca Zonderlanda i po mnogima najboljeg višebojca svih vremena Japanca Uchimure. Sjajnu godinu Marijo je zaokružio ukupnom pobjedom u Svjetskom kupu na preči i to treći puta u karijeri.

U gimnastiku je ušao sa šest godina, a presudni potez prije 10 godina povukao je trener Gorički koji ga je s višeboja usmjerio ka preči, prepoznavši u neuobičajno visokom gimnastičaru dobar potencijal za najopasniju gimnastičku disciplinu. Marijo je u povijest svjetske gimnastike ušao i vlastitim "Možnik" elementom na preči, koji je 2009. upisan u Pravilnik Međunarodne gimnastičke federacije.

Osim što je vrhunski gimnastičar, Marijo je i izvrstan student, znanstveni je novak na Kineziološkom fakultetu, uskoro će doktorirati, a paralelno završava i Studij sportskog managementa u Splitu.U slobodno vrijeme svira violinu, uživa u adrenalinskim sportovima i pun samopouzdanja čeka predolimpijsku 2015. godinu.